Kasık Fıtığı ( İnguinal Herni )
Kasık bölgesindeki şişlik şeklinde belirti veren kasık fıtığı (inguinal herni) genellikle çocuk ağladığında, öksürdüğünde daha da belirginleşir. Kasık fıtığı her yaşta görülür. Görülme sıklığı %1-4’tür. Erkeklerde kızlardan 4 kez daha sıktır. Prematürelerde bu oran % 15-25 kadar yüksek oranda görülür.Kasık fıtığı sağ tarafta %60-65, sol tarafta %25-30 ve her iki tarafta da %5-10 oranında görülür.
Kasık fıtığı; kasık kanalının anne karnında açık kalması ve karın iç zarının kasık kanalından aşağı skrotuma doğru uzanması ile oluşur. Testisler orbaya indikten sonra normalde kasık kanalı kapanır. Eğer kasık kanalı kapanmaz ve buradan bağırsak, kızlarda yumurtalıklar gibi karın içi organlar kasık kanalına ve skrotuma iner ve kasık fıtığı (inguinal herni) meydana gelir.
Hidrosel (Su Fıtığı ); Eğer kanal açıklığı darsa ve sadece karın içi sıvısının geçmesine izin veriyorsa bu şişlik çocuk uyanık ve hareketli iken artar. Çocuk uyuyup sakin yattığında ise azalabilir ya da kaybolur. Tıp dilinde “Hidrosel” olarak bilinen bu hastalığın halk arasındaki adı ise “Su fıtığı”dır.
Kasık Fıtığının Tanısı;
Bebek ve çocuklardaki kasık fıtıklarında tanı ailenin kasık bölgesinde şişlik farketmesi ve fizik muayene ile konur. Tanının kesin belirlenemediği durumlarda Ultrasonografi gerekebilir.
Kasık Fıtığının Tedavisi;
Çocuk ve bebeklerde kasık fıtığının tedavisi Genel Anestezi altında ameliyattır.
Karın içi organlar kasık kanalında sıkışmış ve geri dönmüyor ise buna boğulmuş kasık fıtığı veya inkarserasyon denir. Boğulmuş kasık fıtığında kasıktaki karın içi organların kan dolaşımı bozulur ve gangren (strangülasyon) ortaya çıkabilir. Bu yüzden boğulmuş kasık fıtığı acil ameliyat edilmesi gerekir.